Câteva idei recente

Niște idei recente care mă frământă.

  • “Dacă nu putem să fim buni, să încercăm să fim măcar politicoși” - În “Jurnalul Fericirii”, Nicolae Steinhardt zice asta. În “Ghidul bunelor maniere astăzi”, Aurelia Marinescu promovează citatul ca fiind exemplar pentru carte (ar promova, cumva, politețea). În opinia mea, citatul n-are nimic cu bunele maniere. Sau dacă are, are legătură cu a le abandona complet, și a dori cu totul altceva. Nu e OK să dai ca citat într-o carte despre maniere un exemplu care zice că manierele sunt insuficiente, și e nevoie de mult mai mult de atât. Citatul se referă la profunzimi – ce e dincolo de aparențe? Și asta îmi doresc eu.
  • La o conferință de la Zilele Biz, Vintilă Mihăilescu, antropolog, spunea despre români că au o polaritate – sunt și complexați și arhisuficienți. E o dublă măsură – sunt și prea complexați (“vai, românii sunt nașpa”), și prea plini de ei (“a, românii sunt cei mai tari”). În același timp, și e o dublă polaritate firească – ești și așa și așa în același timp. Faptul că ești complexat, duce, în aceeași măsură și la îngâmfare. Și invers, îngâmfarea duce la complexe.
  • De ce eu, ca om, contez? Viața dincolo de Iisus și o concluzie: Olivian Breda
  • Îmi place mult pasajul:

Pentru a intelege trebuie sa intelegi in primul rand contextul. Orice actiune, orice lucru se intampla intr-un context. Daca reusesti sa intelegi si sa-ti explici acest context, iti va fi foarte usor sa intelegi actiunile celorlalti. Spre exemplu: suntem indignati cand vanzatoarele nu ne zambesc si e coada la casierie. Totusi, cand noi interactionam cu ceilalti, nu suntem o mare de zambete. Ar trebui sa intelegem starea de spirit a vanzatoarei, modul in care e rasplatita pentru munca ei, cultura din care face parte, personalitatea si aspiratiile ei, organizatia in care lucreaza, nivelul de educatie samd. O gramada de lucruri de luat in consideratie despre un om inainte de a-i pune eticheta de prost, obraznic, idiot doar pentru ca nu a facut ceea ce ne doream noi (sau ar fi fost normal sa faca). (sursa – Dragoş Mănac » Blog Archive » Teoria Bunului Simt)

Have self-compassion.

Self-compassion is, in essence, cutting yourself some slack. It’s being willing to look at your mistakes or failures with kindness and understanding — without harsh criticism or defensiveness. Studies show that people who are self-compassionate are happier, more optimistic, and less anxious and depressed. That’s probably not surprising. But here’s the kicker: they are more successful, too. Most of us believe that we need to be hard on ourselves to perform at our best, but it turns out that’s 100 percent wrong. A dose of self-compassion when things are at their most difficult can reduce your stress and improve your performance, by making it easier to learn from your mistakes. So remember that to err is human, and give yourself a break.

  • De ce întârzii în viață, eu, personal?

“La intrebarea “Care este adevarata cauza a procrastinarii?”, se pare ca nimic nu iese mai bine in evidenta, pe tot parcursul celor treizeci de ani alocati de Piers Steel studiului procrastinarii, decat concluzia ca impulsivitatea, adica nerabdarea cu care se traieste momentul si dorinta de a avea totul acum, este factorul numarul unu care determina oamenii sa procrastineze.” (Professional Coaching si excelenta in viata: Esti impulsiv? Atunci probabil ca procrastinezi.)

Leave a comment

Your email will not be published. It's OK to leave links.