Campanii Blogal Initiative care nu ar trebui să se desfășoare

Sunt unele campanii Blogal Initiative care nu ar trebui să aibă loc.

Descriere:
Numele lui este de fapt 12 plante si este supliment alimentar. Dar nu orice supliment alimentar, ci unul vândut în peste 100.000 de exemplare în întreaga Românie.
De ce?
Pentru că, spre deosebire de produsele din piață, 12 plante combină cele mai speciale plante într-o singură capsulă. Plante precum: Salcia, Migdalul, Mesteacănul pufos, Teiul argintiu, Coacăzul negru, Magnolia, Ghimbirul, Socul, Urzica, Orzul verde, Stejarul, Ginkgo Biloba!
Cele 12 Plante acţionează pentru refacerea stării de bine a organismului, având efecte benefice asupra imunităţii, sistemului circulator, sistemului digestiv, cu un aport semnificativ de vitamine, proteine şi enzime.
Iar cele 12 plante dorește să înceapă o relație frumoasă cu voi, bloggerii, oferindu-vă câte un pachet gratuit de 12 Plante.

Provocarea campaniei: 

Cum i-ai explica unui nehotărât că 12 Plante e un produs special și folositor sănătății sale?

Eu nu înțeleg unele campanii, printre care cea curentă.

Cum poate să scrie un blogger “cumpără suplimente nutritive?” În ce calitate dă un blogger sfaturi despre sănătate?

Una e să zici “cumpără un antivirus” și dacă merge bine, dacă nu, aia e, nu e mare stricăciune.

Și altceva e să te joci cu sănătatea unui om, recomandând în mod public pe blog “consumă suplimente alimentare!”.

Câți dintre blogger-i au cea mai mică pregătire în domeniul ăsta?

Articolul care trebuie scris nu e de tipul “hmm, ați putea încerca”. Nu! Tema zice clar: “Cum i-ai explica unui nehotărât că 12 Plante e un produs special și folositor sănătății sale?”

Românii se pricep la orice. Inclusiv la sfaturi de nutriție și sănătate.

E foarte incorect să spui unei persoane sfaturi de sănătate, fără a avea nicio pregătire și fără responsabilitate.

Sunt multe lucruri care pot fi combătute la subiectul “cumpără suplimente nutritive”. Cel mai important e, însă, că, cu excepția medicilor și a farmaciștilor, nimeni nu ar trebui să dea sfaturi privitoare la suplimente nutritive pentru sănătatea unei persoane. Ni-meni. În niciun caz, un blogger, motivat să câștige o tabletă.

Când tema articolului e: “Cum i-ai explica unui nehotărât că 12 Plante e un produs special și folositor sănătății sale?”, tu îți propui să faci o schimbare. Tu vrei, îți propui, dorești, să schimbi un comportament – românii să cumpere produsul ăla. Când e vorba de unele lucruri – Coca Cola, produse IT, alte chestii – nu e o responsabilitate mare. Când însă dai un îndemn foarte clar – “Fă asta pentru sănătatea ta”, ai o responsabilitate.

Da, e un beneficiu pentru blogger că se documentează și, poate, câștigă premii. Îi e util. Da, e un beneficiu și pentru firma care se promovează. Da, e un beneficiu și pentru Blogal Initiative, care intermediază.

E un singur pion în ecuație care suferă, și e posibil să nici nu știe asta – clientul final.

Și responsabilitatea asupra lui nu ar trebui pasată exclusiv asupra blogger-ului – “Dacă crezi că nu te pricepi, nu scrie articolul”. Nu. Ar trebui inclusiv ca fie firma, fie cei care intermediază, să zică “Stop, nu promovăm asta”.

Sfaturile de medicină se dau de oameni competenți – medici (doar anumite specializări), farmaciști.

Să iei un blogger de pe stradă, să îl momești cu o tabletă și să îi zici “Scrie ce să facă oamenii cu sănătatea lor” e inetic. Nu e etic să îi ceri să facă asta.

E vorba despre faptul că românul se pricepe la orice – sfaturile despre suplimente nutritive nu ar trebui date, public, de blogger-i.

Nu aș avea o problemă cu prezentarea produsului în anumiți termeni. Când tema însă zice: “Cum i-ai explica unui nehotărât că 12 Plante e un produs special și folositor sănătății sale?”, asta e o cerință care depășește competențele.

Cine își asumă responsabilitatea dacă ceva iese prost? (și poate ieși ceva prost când îți modifici stilul de viață pe baza unor sugestii prietenoase de pe un blog)

2 Comments

  1. Si eu am renuntat sa scriu pentru aceasta campanie pentru ca nu pot recomanda un medicament/supliment alimentar pe care nu l-am testat … si mai este o problema … site-ul e subtirel rau de tot in informatii iar faptul ca-l recomanda CB nu ma impresioneaza deloc.

    Reply

Leave a comment

Your email will not be published. It's OK to leave links.