Banca Transilvania – două simptome, aceeași problemă

Am două simptome ale aceleiași probleme cu Banca Transilvania. Simptomele problemei sunt:

 • Am făcut un transfer în contul în Euro pe care îl am deschis la Banca Transilvania pe PFA. Știam că există comision, am rugat-o pe doamna de la ghișeu (operațiunile valutare nu se fac decât la ghișeu) să calculeze în așa fel încât să fie sold zero. A greșit cu fix 0,01 Euro, adică un eurocent. Pentru că soldul nu a fost zero, am fost comisionat cu 5 lei, echivalent în euro. Pentru eurocentul respectiv luna următoare s-a făcut o încasare. Pentru că s-a făcut o încasare în contul în euro, iarăși mi s-a luat comision de 5 lei, echivalent în euro. Bineînțeles, eu sunt pe minus acum cu contul, cu echivalentul în lei a 5 lei (plata se face luna următoare). Nu sunt sigur, dar probabil și luna următoare voi fi comisionat 5 lei (doar s-a făcut o plată), și tot așa, până la sfârșitul lumii. Problemele mele – de ce pentru 0,01 euro nu există clauze speciale, care să zică – “OK, suma e infimă, nu vom comisiona mai mult decât cei 0,01 euro? Ai doar 0,01 eurocenți în cont? OK, ți-i luăm noi, dar nu mai mult”. Apoi, cum se face că regulile sunt așa de sucite, că doamna de la ghișeu nu poate calcula suma exactă (explicația e simplă – e vorba de echivalentul în euro a unei sume în lei, variază. Dar de ce se stabilește 5 lei, și nu 1,3 euro, sumă fixă? Prefer să fie 1,5 euro, și să știu cât am de plată, decât șmecherii ca cele de mai sus, în care ies în pierdere masiv.). În fine, și asta e cea mai absurdă chestie, de ce sunt comisionat pentru că am plătit un comision? OK, am 0,01 eurocenți în cont (din greșeala băncii, care nu știe pe 5 ale lunii cât va fi comisionul pe 30 ale lunii). Sunt dispus să plătesc 5 lei, în euro (deși nu ar trebui să plătesc mai mult de 0,01 eurocenți). Dar, când fac plata asta, de ce perpetuați toată mișcarea și mă mai puneți o dată pe minus cu aceiași 5 lei? De ce mă taxați la plată taxă? Care e logica în – ai 1 eurocent de plată, îl plătesc, acum te comisionez că ai făcut o plată, acum comisionez comisionarea și tot așa? Răspunsul la dilema mea e simplu, și răspunde la toate problemele – pentru că banca preferă să fie un mic hoț cu mine, să mă fure pe neatenția mea. Cum nu verifici câteva luni contul în euro (nu fac operațiuni dese în el) – pac! – comisionul. Absurd? Da. Util pentru bancă? Desigur.
 • A doua ține de comision de încasare ordin de plată. Când îți intră bani în cont, ești taxat. Explicația cu această taxă e simplă – când compari două bănci între ele, la ce te uiți? – comision de retragere numerar, comision de administrare cont, chestii din astea. Nu te gândești că există o taxă de încasare ordin de plată, absolut arbitrară (sunt bănci fără asemenea comisioane, când am spus unor polonezi de comisionul ăsta nu le-a venit să creadă – la ei e o taxă de cont, și cu asta se termină tot, poți face ce vrei și câte operațiuni vrei în taxa aia). Și atunci îți dă cu plus la Banca Transilvania – da, uite au comision mai mic de administrare cont. Da, o fi comisionul ăla foarte mic, dar când plătești bani la fiecare încasare de ordin de plată, lucrurile se schimbă. Și, din nou, aceeași explicație – banca vrea să te fure, se joacă cu banii tăi, în așa fel încât să nu îți dai seama. Comparația cu șmecherii din piețe care vând țigări contrafăcute nu e deplasată. Oficial, ți se dau răspunsuri frumoase la întrebările tipice (cât e comisionul administrare cont? Cât mai mic!), dar dacă nu te gândești să întrebi care e comisionul la încasare ordin de plată, afli pe pielea ta, ulterior.

Practicile de mai sus sunt și la alte bănci. Sunt bănci cu comisioane mai puțin inteligente ca al Băncii Transilvania, care din punctul ăsta de vedere e o culme de rafinament – există la alte bănci comsion de alimentare cont. Adică când te duci la bancă să pui bani în cont, ți se oprește comision. Există și alte bănci, nu doar Banca Transilvania, care profită de un rest în cont ridicol și te taxează foarte mult pentru asta, ulterior. Dar, cu dezamăgire spun, practica asta te îndepărtează. Da, poți să ai reclame cu zânul prietenos și zâmbitor, prieten al IMM-urilor. Faza e că probabil zânul are prin buzunare pachete cu țigări contrafăcute și cu prima ocazie te fraierește.

Problema? Banca vrea să te înșele, să te ia de fraier.

Update: se pare că există un comision de 5 lei, echivalent în euro, introdus recent, și asta ar fi cauza. Vreo notificare, ceva, “vezi că avem comision nou?”. Mmm, nu prea. Te prinzi tu singur. :)

Update:  Comisionul de gestiune a contului curent apartinand unei persoane Juridice …….…….5 ron/luna/cont (sau echivalent pentru conturile in valuta)

P.S.: Aș pune logo-ul băncii în articol, dar nu am OK-ul lor să fac asta.

4 Comments

 1. Mi-am facut si eu o Intreprindere Individuala (I.I., un fel de P.F.A., doar ca mai poti angaja si pe altii, etc., un fel de “corcitura” intre S.R.L. si P.F.A.).
  Mi-am facut cont la Banca Transilvania la Gorjului, in sectorul 6.
  Mai bine stateam acasa sau mergeam la alta banca, pana am primit internet banking-ul a durat vreo 2 saptamani (nu mai stiu exact, dupa cateva telefoane, dintre care ultimul, care a grabit procesul, a fost pe baza de “cum imi pot inchide contul”).
  Lumea (personalul) din banca a fost destul de amabila, doar ca telefoanele ii cam enervau si, cand am intrebat extrem de politicos cum imi pot inchide contul, mi s-a raspuns cam acid ca “dumneavoastra sunteti cam…”.
  A, sa nu uit, am preferat sa nu profit de promotia lor cu comisioanele zero in primul an, era valabila daca-mi faceam si eu (ca individ, nu firma) un cont (cred ca un card).
  Sper ca de acum lucrurile sa decurga bine in relatia cu ei, dar asta e ca la insuratoare ;) , daca-ti fuge nevasta in noaptea nuntii cu nasul, chiar daca se intoarce la tine, tot trebuie sa te mai uiti la copii mai tarziu, sa vezi cu ce vecin seamana… ;)

  Reply

Leave a comment

Your email will not be published. It's OK to leave links.